Χαλκιδική
Χαλκιδική

Ηλιόλουστες, χρυσές – καλυμμένες με άμμο – παραλίες, ειδυλλιακοί κόλποι, παραδοσιακά χωριουδάκια αλλά και σύγχρονα τουριστικά θέρετρα, διάσπαρτα νησάκια, προστατευμένοι κολπίσκοι, πευκόφυτοι λόφοι που βυθίζονται στα νερά της θάλασσας συνθέτουν την εικόνα της σύγχρονης Χαλκιδικής. Πρωτεύουσα της Χαλκιδικής είναι ο Πολύγυρος που βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο της, μόλις 69 χιλιόμετρα απο την Θεσσαλονίκη.

Το ξενοδοχείο Χανιώτη είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε διακοπές στη Χαλκιδική. Κάντε online κράτηση!

Ιστορία

Η Χαλκιδική, σύμφωνα με ευρήματα από την προϊστορική εποχή στην περιοχή των Πετραλώνων, κατοικήθηκε περίπου πριν από 700.000 χρόνια. Οικισμοί από την Νεολιθική εποχή και την εποχή του Χαλκού, βρίσκονται στην δυτική και κεντρική Χαλκιδική, ενώ πολλές πόλεις άνθησαν, ανά τους αιώνες και μία από τις πιο σημαντικές πόλεις αυτές, ήταν και η πόλη Όλυνθος (αρχαιολογικά ευρήματα στην Όλυνθο, την Ποτίδαια, τα Στάγιρα και την Τορώνη).

Το 384 π.χ. γεννήθηκε στα Στάγιρα ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης ο οποίος υπήρξε δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Χαλκιδική πήρε το όνομα της από την πόλη Χάλκις που βρίσκεται στην Εύβοια και η οποία αποίκησε την περιοχή κατά τον 8° και 7° αιώνα π.χ. Η Κασσάνδρα πήρε το όνομα της από τον βασιλιά της Μακεδονίας Κάσσανδρο, η Σιθωνία από τον Σίθων (γιό του θεού Ποσειδώνα) και ο Άθως από τον μυθικό γίγαντα Άθω. Τον 9° αιώνα ιδρύθηκε η πρώτη μοναστική κοινότητα στον Άθω. Σήμερα, η μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους, λειτουργεί σαν κιβωτός γιά τον Χριστιανισμό, με Βυζαντινά Μοναστήρια, σπηλιές, μοναχούς και προσκυνητές, ένα «βουνό – εκκλησία» για την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.